Stormvaart

Wouda
Op 1 januari 2004 begon ik aan een historisch kinderboek. Ruim zes jaar later zag uitgeverij Ploegsma er iets in. Het boek is in juli 2011 verschenen.

Het verhaal
Het is 1691. Chris droomt ervan zeeman te worden, net als zijn vader. Deze is nooit van zijn laatste reis teruggekeerd, en zijn moeder is inmiddels hertrouwd. Chris kan absoluut niet met zijn stiefvader overweg, in tegenstelling tot zijn oudere broer Willem. Als deze laatste aankondigt dat hij op een Oost-Indiëvaarder gaat werken als timmerman, is Chris jaloers. Willem geeft niks om het zeemansleven! Op een dag loopt Chris weg en verstopt hij zich op het schip De Dageraad. Voor hij het weet is hij als verstekeling onderweg naar de andere kant van de wereld. Het is een stormachtige reis vol tegenslagen. Wanneer het schip door piraten geënterd wordt en meegevoerd naar Jamaica, beleeft Chris angstige tijden. Maar niets had hem kunnen voorbereiden op de ontdekking die hij daar doet…

Het schip
Het schip in het verhaal heet de Dageraad en heeft echt bestaan. Helaas is het gezonken voor de kust van Zuid-Afrika. Als voorbeeld heb ik een schip genomen dat te bezichtigen is, namelijk de Batavia. Het is een replica, want ook de echte Batavia is gezonken. In Lelystad is de Batavia te bewonderen op de Bataviawerf.

Stormvaart
Uitgeverij Ploegsma
Vanaf 9 jaar
ISBN: 9021669293